Maukas & monikäyttöinen salaatti
Kesäkerä eli keräsalaatti on yksi suosituimpia salaatteja, joka sopii esimerkiksi tuoresalaatteihin, voileipien päälle sekä ruokien koristeluun. Se polveutuu villisalaatista, jota kasvaa Etelä-Euroopassa, Vähä-Aasiassa sekä Pohjois-Afrikassa.
Pakkaamme salaatit flowpack-koneella, minkä jälkeen siirrämme ne alipainejäähdytykseen. Kotisivuillemme olemme koonneet erilaisia reseptejä – katso ohje vihanneskääryleiden tekoon!
Ennen ruoanlaittoa salaatit huuhdellaan viileällä vedellä ja ravistellaan pyyheliinan välisissä kuiviksi tai lingotaan salaattilingolla. Märät lehdet hävittävät salaatin rapeuden ja laimentavat salaattikastikkeen.
Nosta salaatit salaattilingon lävikköosaan, huuhtele huolella ja nosta lävikkö takaisin salaattilingon sisään. Sulje kansi, vedä kahvasta tai pyöritä mallista riippuen, jolloin keskipakoisvoima irrottaa kosteuden lehdistä. Nosta pestyt ja kuivatut salaatinlehdet puoleksi tunniksi jääkaappiin. Näin saat rapeita lehtiä.
Salaatinlehtien pilkkominen sopivan kokoisiksi käy parhaiten repimällä. Veitsellä leikkaaminen rikkoo solurakenteen ja tummentaa lehdet rumaksi. Tukevalehtiset salaatit, kuten pikkusalaatti ja roomansalaatti kestävät parhaiten leikkaamista.
Kesäkerä säilyy parhaiten +2–5 asteen viileydessä omassa pakkauksessaan tai muovipussiin pakattuna. Salaattilingon sisällä, jonka pohjalla on tilkka vettä, saat salaatinlehdet säilymään myös napakoina. Jo hieman nuutuneen salaatin saat elpymään nostamalla salaatinlehdet tunniksi kylmään veteen. Säilytä salaatit erillään etyleeniä tuotavista kasviksista ja hedelmistä, kuten tomaateista, avokadosta ja persikoista. Etyleeni nopeuttaa salaatin nuutumista ja kellastuttaa lehdet.
Viljelemme myös jääsalaattia ja punakkaa eli punaista roomansalaattia.